''...zawiera antyoksydanty''-fajnie, ale co to jest?



Antyoksydantami nazywamy związki chemiczne, które nawet w niewielkich ilościach bronią przed procesem utleniania lub też opóźniają utlenianie substratów....dobra a teraz po ludzku 😀
By zacząć mówić o antyoksydantach może najpierw powiem czym są wolne rodniki.




Wolne rodniki sprzyjają starzeniu się organizmu, są one złodziejami które okradają cząsteczki zdrowych tkanek organizmu. Powstają one podczas grillowania smażenia oraz m.in kąpieli słonecznych, palenia papierosów. Dodatkowo sprzyja im niezdrowy styl życia tj. złe odżywianie, stres jak również zanieczyszczone środowisko które nas otacza.
  
Antyoksydanty walczą więc z wolnymi rodnikami unieszkodliwiając je. Oddając im tą część elektronu którą te by ''ukradły'' szkodząc przy okazji organizmowi. Antyoksydanty wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, nowotworów, problemów ze wzrokiem, zwiększają odporność na infekcje oraz przez to ze walczą z niszczeniem komórek pozwalają dłużej zachować młody wygląd. 

Gdzie ich szukać?


Przyprawy są to m.in: oregano, cynamon, curry

Kwas askorbinowy czyli po prostu witamina ''Cy'', znajdziemy ją w owocach i warzywach tj czarna porzeczka,kiwi, cytryna

Witamina E- olej z kiełków pszenicy, pełne ziarna zbóż (np.kukurydza, pszenica), zielone warzywa lisciaste: szpinak,kapusta,sałata oraz orzechy.

β-karoten: marchew, liscie pietruszki,

Witamina A- tran, masło, mleko


I uwaga.................w winie 😊😀

Podobało się? Zostaw coś po sobie, a będzie mi bardzo miło 😊 A może interesuje Cie coś z tej tematyki? Pisz śmiało w komentarzu ↓


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 By żyć po swojemu , Blogger