Wielkanoc- co na stół?


 

Idzie Wielkanoc, nawet już biegnie bo to ostatni tydzień. Co więc zrobić by to był pewniak, by wyszło na pewno, no i nie trzeba było wyrzucać? Dzisiaj mam kilka pomysłów.

Ciasto - ja lubię je zepsuć. Jednak jest takie, które zepsuć ciężko. Wierzcie mi jak JA potrafię, to wy zrobicie z zamkniętymi oczami. Nazywa się sernik bez sera. Jest pyszny. I musi wyjść

Proste ciasto-Sernik bez sera.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki (250g)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna( używam Palmy)
  • 1/2 szkl. cukru

,,Ser''

  • 6 białek
  • szkl. cukru
  • 3 śmietany 18% (duże)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 20 dag wiórek kokosowych 

Ciasto:

Wyrobić dokładnie. 1/4 odmierzyć i dobrze schłodzić np. w zamrażarce. Resztę wylepić spód klasycznej dużej blachy dł 30 cm.

Ser: 

Ubić pianę z 6 białek, dodać cukier. Gdy ten się rozpuści rozmieszać (!) dokładnie resztę składników. Wylać na blachę.

Schłodzoną część zetrzeć na tarku lub porwać w palcach  i ozdobić wierzch.

Piec 40 minut w 180 stopniach.

Sałatka jarzynowa

Klasyk. Każdy robi. U każdego smakuje inaczej. Na tym polega jego magia.

Składniki: 

  • 7 marchewek:
  • 3 pietruszki
  • 1 słoik ogórków kiszonych
  • puszka groszku zielonego
  • 1 duża lub 2 małe cebule 
  • 5 ziemniaków wielkości pięści
  • 10 jaj
  • majonez- daj najpier 3 łyżki,ewentulanie potem doszasz gdy będzie ,,sucha''
  • pieprz 
  • sól 
  • 2 łyżku musztardy stołowej
Warzywa i jaja ugotuj.
Gdy będą się gotować pokrój ogórki i cebulę (  tą posół by zmiękła) w kosteczkę.
Postaw jaja do gotowania, Gotuj z 8 minut.  Po czym zalej zimną wodą.
Gotowe, wystudzone warzywa obierz i pokrój w kostkę.
Jajka pokrój na specjalnym sitku/ kółku lub zetrzyj na tarce.
Wymieszaj wszystko z majonezem. Dopraw solą , pieprzem i musztardą. Zostaw na noc.
Na drugi dzień spróbuj i ewentualnie gdy będzie ,,sucha'' dodaj odrobinę majonezu ( ostrożnie- lepiej po łyżce by nie przegiąć pały)

Jaja faszerowane:


Składniki
  • 20 jaj
  • słoik pieczarek
  • chrzan tarty w słoiku
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • ew. szczypior do ozdoby

Jaja ugotuj i wystudź.
Przepołów oddzielając białka od żółtek- te wrzuć do 2 misek
Pokrój drobniutko pieczarki


Miska 1
Zetrzyj żółtka
Dodaj pieczarki
Dopraw solą, pieprzem i  majonezem.
Faszeruj połówki 10 jaj

Miska 2
Zetrzyj żółtka
Dodaj chrzan
Dopraw solą, pieprzem i  majonezem
Faszeruj połówki 10 jaj 

Poukładaj na talerzu lub specjalnym półmisku. Możesz udekorować szczypiorkiem.

Gwarantuję Ci, że jak postawisz wędliny, chleb plus powyższe propozycje, będziesz mieć ,,pełny stół'' przy minimalnym wysiłku. Ni ma za co. Jak Ci się podoba możesz podać dalej. możliwe że pomożesz komuś kto nie ma pomysłu a czasami prostota lepsza niż spijanie frykasów z dupy przepióreczki.

Trzymajcie się i życzę świąt z jajem, by nie było sztywno i nudno jak to czasami bywa 😜
💚

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 By żyć po swojemu , Blogger