Wielkanoc- co na stół?
Idzie Wielkanoc, nawet już biegnie bo to ostatni tydzień. Co więc zrobić by to był pewniak, by wyszło na pewno, no i nie trzeba było wyrzucać? Dzisiaj mam kilka pomysłów.
Ciasto - ja lubię je zepsuć. Jednak jest takie, które zepsuć ciężko. Wierzcie mi jak JA potrafię, to wy zrobicie z zamkniętymi oczami. Nazywa się sernik bez sera. Jest pyszny. I musi wyjść
Proste ciasto-Sernik bez sera.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki (250g)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna( używam Palmy)
- 1/2 szkl. cukru
,,Ser''
- 6 białek
- szkl. cukru
- 3 śmietany 18% (duże)
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 20 dag wiórek kokosowych
Ciasto:
Wyrobić dokładnie. 1/4 odmierzyć i dobrze schłodzić np. w zamrażarce. Resztę wylepić spód klasycznej dużej blachy dł 30 cm.
Ser:
Ubić pianę z 6 białek, dodać cukier. Gdy ten się rozpuści rozmieszać (!) dokładnie resztę składników. Wylać na blachę.
Schłodzoną część zetrzeć na tarku lub porwać w palcach i ozdobić wierzch.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sałatka jarzynowa
Klasyk. Każdy robi. U każdego smakuje inaczej. Na tym polega jego magia.
Składniki:
- 7 marchewek:
- 3 pietruszki
- 1 słoik ogórków kiszonych
- puszka groszku zielonego
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 5 ziemniaków wielkości pięści
- 10 jaj
- majonez- daj najpier 3 łyżki,ewentulanie potem doszasz gdy będzie ,,sucha''
- pieprz
- sól
- 2 łyżku musztardy stołowej
Jaja faszerowane:
- 20 jaj
- słoik pieczarek
- chrzan tarty w słoiku
- sól
- pieprz
- majonez
- ew. szczypior do ozdoby
Dopraw solą, pieprzem i majonezem
Faszeruj połówki 10 jaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz